המדריך הכלכלי למילואימניק העצמאי



עצמאים, השתחררתם ממילואים? אל תנסו לפתור את הבעיות הכלכליות שלכם לבד! רוצו לפני הכל לפגוש את הבנק ולספר את כל האמת על מצבם הכלכלי. רק ככה תוכלו להיעזר בבנק באמת ולצאת מהצרה שאליה נקלעתם שלא באשמתכם.

עוה"ד והכלכלן עובדיה אביצור, ששימש לאורך שנים כקצין ציות וממונה על אכיפה מנהלית בבנק דיסקונט, בסדרת המלצות לעצמאיים שהשתחררו ממילואים ונקלעו לקושי כלכלי:

"המצב הגיאופוליטי כלכלי במדינת ישראל הינו מהמורכבים שידענו, מצד אחד, מצב מלחמה מתמשך שטומן בחובו אי וודאות כלכלית ומציאות גיאופוליטית מורכבת עד מאוד, סיום המלחמה אינו נראה באופק מאחר וקיימים אתגרים גם מצפון וממזרח.

"אני סבור שחלק מהחוסן שלנו כחברה הן בהיבט הכלכלי והן בהיבט הביטחוני, עוברת גם דרך תמיכה בחיילי המילואים שעזבו הכול ויצאו להגן על הבית, פשוטו כמשמעו".

מצד שני, חלק מהחוסן הלאומי נעוץ בשמירה על שגרת חיים עד כמה שניתן, מבלי לעצור את גלגלי הכלכלה.

בחצי השנה האחרונה, מילואימניקים רבים נקראו לדגל ורבים מהם התייצבו מיוזמתם עם פרוץ הקרבות, מתוך תחושת שליחות והגנה על הבית. לא מעט מאותם מאות אלפי מילואימניקים הם בעלי עסקים קטנים ובינוניים, ששירתו במילואים זמן ארוך וחזרתם לאזרחות מזכירה את תחושת השחרור משירות סדיר, ומחייבת היערכות לחיים 'רגילים' גם בפן הכלכלי", מסביר אביצור.

עם מה מתמודדים בעלי עסקים קטנים?

"בעלי העסקים הקטנים המשתחררים ממילואים, נדרשים להתמודד גם עם החזרה לשגרה בפן האישי והמשפחתי וגם בהיערכות עסקית מחודשת. עבור חלקם - אין טעם בכלל להקים את העסק מחדש והם נאלצים למצוא כיוון חדש ושונה לחיי הקריירה שלהם, ואילו חלקם יבקשו להיעזר בבנקים ובכל גורם אחר, כדי להחזיר את העסק לפעילות מלאה.

עסקים קטנים הם הרגישים ביותר והפגיעים ביותר לשינויים כלכליים וגיאופוליטיים. בשונה מחברות גדולות שלהן לובי, קשרים וגם אשראי גדול בבנקים, לעסקים קטנים אין את הכוח לעמוד מול המערכות הגדולות והמשומנות היטב, מכאן נובע השוני בהתנהלות מולם, מילואימניק שהוא בעלים של עסק קטן נדרש להתמודד במציאות מורכבת ומאתגרת וזאת לאחר שחזר מחודשי שירות רבים שבהם העסק היה סגור אך ההוצאות השוטפות לא נעצרו".

איך מתחילים להתמודד?

חשוב לזכור גם כי בימיה הראשונים של המלחמה נהנו המילואימניקים מאמפטיה רבה בחסות ההלם ששלט בישראל, אולם המצב של מלחמה מתמשכת שוחק את האמפטיה המדוברת והפך את המצב להרגל. לכן, וודאו שהבנקאי מבין את האתגרים והקשיים שלכם, וכי הבנק מודע למצב החדש שנוצר. כך, תשמרו על שקיפות מול הבנק.

נוסיף לזה את הריבית הגבוהה השוררת במשק מכבידה על ציבור צרכני האשראי מהבנקים והגופים הפיננסים, לא בטוח (בלשון המעטה) שהתגמול על ימי המילואים ותוכניות הסיוע השונות יכסו את ההפסדים וההוצאות הקיימות, וזאת עוד לפני נזקים והשלכות עתידיות על העסקים ולכן התנהלות פיננסית נכונה של מילואימניק בעל עסק קטן הינה קריטית בתקופה זו.

לכן, על המילואימניק ה'עסקי' המשתחרר להקפיד על ביצוע הצעדים הבאים:

  1. ראשית, עם השחרור ממילואים - תאמו פגישה פרונטלית בבנק. הקפידו לשתף את הבנקאי בשינויים ובאתגרים הפיננסים שחלו בחודשים האחרונים, דברו על המשכורת אם הצטמצמה, על החובות הקיימים, על פריסת האשראי ועל ההיערכות שלכם לעתיד העסקי והכלכלי שלכם.

  2. בנוסף, הקפידו להיות זמינים עבור הבנק. פניות חוזרות ונשנות אליכם מהבנק, שיוותרו ללא מענה- עלולות להשפיע על מצבכם הכלכלי ועל מעמדכם את מול המערכת הבנקאית. זכרו כי להתחמק ולהתעלם לא יעלים את הבעיות הכלכליות, אלאל להיפך- עלול רק להחמיר אותן.

  3. בהמשך לסעיף הקודם - הקפידו לעמוד במילתכם. אם הבטחתם לבנק תזרים הכנסות מסוים שיקל על החבות בחשבון, או אם נתתם את מילתכם לפתרון של בעיה כלשהי- עמדו בה. אם אתם לא מצליחים לעמוד בפתרון התחייבתם לו- עדכנו את הבנקאי מבעוד מועד ונסו למצוא יחד איתו פתרון לבעיה.

  4. זכרו לכבד את הבנקאי ולתת לו את התחושה שאתם מודעים למצב בחשבון, ושאתם פעילים כל העת כדי לתפור את המצב. הסבירו כי שירתתם במילואים, בקשו לברר אם יש הקלות כלשהן שתוכלו לקבל ואם יש סיוע כלשהו שמגיע לכם.

    עו"ד עובדיה אביצור (יח"צ)

יש לך מסר אופטימי?

"בוודאי. הכלכלה הישראלית ידעה תקופות קשות, נקודת הכניסה הכלכלית למלחמה הייתה טובה מאוד ולכן בהיכרותי את החוסן הכלכלי של החברה הישראלית, אני סבור כי הכלכלה תצלח את האתגרים הרבים שעומדים בפניה בזמן הנוכחי ובעתיד".


 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה