פרשת השבוע ברוח האקטואליה
11.07.24 / 10:00
טור קבוע של הרב חכם שלמה פינטו - ראש מחלקת אבלות בעיריית בת ים, רב קהילת פארק הים ומשנה לראש העיר בת ים
בס"ד, י"ג חשון תשפ"ה
פרשת "וירא" - גדולה הכנסת אורחים מקבלת פני השכינה
הקב"ה נגלה לאברהם אבינו ביום השלישי למילתו, משוחח איתו, ואז: "וישא עיניו, וירא והנה שלושה אנשים נצבים עליו, וירא וירץ לקראתם פתח האהל, וישתחו ארצה." אברהם עוזב את גילוי הקב"ה, רץ לארח שלושה עוברי אורח נוודים פחותים שמשתחוים לאבק רגליהם, ומארח אותם בהתלהבות רבה. מכאן למדו חז"ל: "גדולה הכנסת אורחים מקבלת פני השכינה."
הכנסת אורחים היא ענף של מידת החסד. דוד המלך אומר בתהילים: "עולם חסד יבנה" אלקים ברא את העולם במידת החסד כדי להיטיב ולעשות חסד עם ברואיו וכדי שגם אנו נלמד לעשות חסד איש עם רעהו.
שונה מצוות הכנסת אורחים ממצוות צדקה. צדקה מהותה עזרה וסיוע לנזקקים, כגון לסייע למי שזקוק למזון, לבוש וכו'. עיקר מצות הכנסת אורחים היא מתן יחס חם, לבבי ומאור פנים לאורח ותחושה שהוא רצוי מאד.
במסכת חגיגה כ"ז ב' אמרו שהשולחן שאדם מארח סביבו אורחים שקול כמזבח בבית המקדש, והאוכל שמאכילים בו אורחים, שקול כנגד הקורבנות שהיו מעלים על המזבח.
ועוד אמרו: "בזמן שבית המקדש קיים, מזבח מכפר על האדם, עכשיו שולחנו (שהוא מארח עליו נזקקים) מכפר עליו.
ה"פלא יועץ" מסביר איך מקיימים הכנסת אורחים: "ומתנאי מצוות הכנסת אורחים שיהיה מקבל את כל האדם בסבר פנים יפות, ויותר חשוב מקובל ומרוצה בעיני אלקים ואדם פת חריבה עם יפי עיניים וטוב ראי, ממאכילו פטומות בפנים זועפות... ואפילו אם יש כעס וצער בליבו מחמת איזו סיבה, יסיר כעס מלבו ואל יראה בפני האורח אלא פנים שוחקות, לבל יחשוב האורח שבשבילו פניו רעים". ועוד מזכיר הפלא יועץ את
דברי חז"ל: "הנותן צדקה לעני מתברך בשש ברכות, המפייסו מתברך באחת עשרה ברכות".
עיקר מצוות הכנסת אורחים היא הדאגה לעני למזון ומקום לינה. אך ישנו עוני קשה יותר הוא עוני נפשי רוחני. וכאן המצווה היא לתת סעד ותמיכה רוחנית. ישנם אנשים שאיבדו את הכיוון בחיים, התיאשו מעצמם ועתידם. אירוח לבבי אוהד וחם יכול לחזור ולנטוע בקרבם את האמונה שיש ערך לחייהם, שאנשים מעריכים אותם, שמחים לשהות במחיצתם, ומעונינים לעזור להם, ומתוך כך ישאבו כוחות חדשים להמשך החיים. אין גבול לשכר אדם שמוציא את זולתו ממשבר נפשי.
בכל מפגש לצורך כלשהו, כגון בין רופא למטופל, בין מורה לתלמיד, בין מעסיק לעובד, בין נהג לנוסע ועוד ועוד אפשר לקיים מצות הכנסת אורחים, וזאת כאשר אנו מקבלים את הזולת בסבר פנים יפות, יחס לבבי ועם תחושה של הערכה. מי שנוהג כך, הוא יזכה כמידה כנגד מידה, שהקב"ה ישמח אותו, ויפתחו לפניו שערי ברכה והצלחה.
מצות הכנסת אורחים מסתיימת בליווי של האורח, חז"ל הפליגו מאד במצוות ליווי עד שאמרו ששכר ליווי אין לו שיעור ועוד אמרו:"כל המלווה את חברו אפילו ארבע אמות בעיר, שוב אינו ניזוק (סוטה מ"ו ב').
הפטרת השבוע עוסקת בשונמית. הנביא מכנה אותה "אישה גדולה" כלומר אישה חשובה וזאת בגלל שהיא אירחה את אלישע הנביא בשמחה.
שבת שלום!