סערה בעקבות פוסט של ראש עיריית בת ים
24.11.24 / 11:35
סערה ציבורית פרצה בסוף השבוע בעקבות פוסט שפרסם ראש עיריית בת ים, צביקה ברוט, בעמוד הפייסבוק האישי שלו, בו הביע דעתו לגבי ההנהגה ומדיניותה סביב עסקת החטופים ואף קידם אותה באופן ממומן
בפוסט שפורסם לפני מספר ימים נגע ראש העיר בנושאים רגישים במיוחד, כגון מדיניות ראש הממשלה סביב עסקת החטופים והאחריות למחדלי השבעה באוקטובר.
הטיפול הנפיץ בסוגיות אלה, לצד עמדותיו הפוליטיות הגלויות, גרם לתסיסה רחבה בקרב תושבי העיר, שהביעו ביקורת חריפה ואף אכזבה על כך שלדבריהם הוא מנצל את תפקידו הציבורי לצורך קידום פוליטי אישי.
למרות שהקידום הממומן לפוסט הוסר בעקבות גל הביקורות, הוא נותר בעמוד האישי של ראש העיר, מה שהוביל לשאלות נוספות על גבולות האתיקה הציבורית ועל השימוש שנעשה במעמדו כראש עיר. "זו תקופה שבה אנחנו מצפים מההנהגה המקומית לעסוק באיחוד התושבים ובסיוע בשיקום הקהילה, לא בתעמולה פוליטית," כתבה אחת מהמגיבות. "השימוש בנושאים כל כך כואבים לטובת קידום עצמי הוא ציני ופוגע."
התושבים אף הצהירו בפומבי כי בעקבות התנהלותו של ראש העיר הם אינם מתכוונים להצביע לו בבחירות הקרובות. "הוא איבד את האמון שלנו," כתב אחד המגיבים. "בתקופות משבר כאלו, ראש עיר אמור להיות דמות מאחדת, לא מפלגת."
מבחינה משפטית, השאלות אינן פשוטות. על פי חוקי מדינת ישראל, לראש עיר אסור לעשות שימוש בכספי ציבור, תקציבי עירייה או פלטפורמות רשמיות לקידום אג'נדות פוליטיות אישיות. בעוד שראש העיר פרסם את הפוסט בעמודו האישי, העובדה שקודם באופן ממומן מעלה את השאלה מי הגורם המשלם. זו עשויה להוות עילה לבדיקה משפטית, במידה ויוכח כי התקציב לקידום הגיע מכספי ציבור.מומחים למשפט ציבורי מציינים כי מעורבות העירייה או השימוש במשאביה בפרסום כזה עלולים להוביל להשלכות מצד מבקר המדינה. "אם יתברר שמדובר בשימוש לא חוקי במשאבי ציבור, הוא עלול לעמוד בפני ביקורת קשה ואף תהליכים משפטיים," אמר עו"ד מומחה בתחום.
נראה כי השימוש בנושאים רגישים כגון עסקת החטופים תישאר בראש סדר היום הציבורי. השאלה היא, האם ראש העיר חצה קווים אדומים, או שמא מדובר בביקורת מוגזמת, תלויה בבדיקות נוספות, אך מה שבטוח הוא שהאירוע יותיר חותם משמעותי על יחסיו עם ציבור תושבי בת ים.