התוכנית הגרנדיוזית לבת ים - צמיחה עירונית או מציאות מדאיגה?
17.12.24 / 19:44
במקום לדאוג לפיתוח העיר, לטפל בתשתיות הקורסות ולשקם שכונות ותיקות, התוכנית הגרנדיוזית שהציגה העירייה דווקא מונעת התקדמות אמיתית.
הכותרות על הכפלת גודלה של העיר נראות בתחילה כמו בשורה גדולה. אך בפועל, מדובר בתוכנית שעלולה לעצור את התפתחות העיר במקום לקדמה. אין בעיה להוסיף דירות בעיר – הבעיה היא תכנון נכון של פיתוח, כזה שמשלב בין שיקום תשתיות ישנות לבנייה חדשה ומאוזנת.
תכנית ההכפלה עלולה דווקא לעצור את הפיתוח העירוני
שכונות כמו עמידר, שבהן מתגוררים תושבים פחות אמידים, ממתינות עשרות שנים לפיתוח ולתנאי מחיה סבירים. במקום לטפל במקומות הללו, התוכנית הנוכחית מקפיאה את המצב הקיים ומונעת התקדמות של ממש.
גם צפון העיר והצד המזרחי של רחוב אלי כהן נדחקים החוצה מהפיתוח המתוכנן. אזורים אלו מחזיקים בפוטנציאל אדיר לשיקום ולפיתוח עירוני, אך הם נזנחים פעם נוספת לטובת תוכנית גרנדיוזית שאינה מתאימה למציאות העירונית.
תוכנית פיתוח מציאותית
במקום תוכניות גרנדיוזיות שלא יעמדו במבחן המציאות, וכנראה גם לא יאושרו בועדה המחוזית, יש לגבש תוכנית פיתוח ביניים שתתמקד בשיקום תשתיות קיימות, שיפור המרחב הציבורי, וקידום בנייה חדשה מאוזנת. דגש מיוחד צריך להינתן ליצירת איזון בין מגורים למסחר ולשדרוג תחבורה עירונית.
לחשב מסלול מחדש
כדי להבטיח את עתיד העיר והתושבים, יש להתמקד בפעולות פרקטיות שישפרו את איכות החיים של התושבים כיום: פיתוח שכונות קיימות, שיקום רחובות מוזנחים, והרחבת התשתיות בהתאם לצורכי העיר. תוכניות גרנדיוזיות הן חסרות ערך אם הן לא מבוססות על תכנון מעשי וראייה ארוכת טווח ובטח לא אם הן נועדו למראית עין של הצלחה ופיתוח.
הגיע הזמן לחשוב אחרת: תוכנית מאוזנת, מעמיקה ומחושבת היא זו שתוביל את העיר קדימה, ולא תעכב את התפתחותה.