הקמת בית מלון בן 24 קומות על חוף בת ים: הכירו את המחלוקות



החלטה דרמטית בנוגע להקמת בית מלון בן 24 קומות על קו החוף של בת ים צפויה להתקבל בימים הקרובים, ועתידה לשפוך אור על המחלוקות סביב פרויקט של קבוצת משקיעים, בהובלת איש העסקים עמוס מימון.
בית המלון המתוכנן ייבנה על מגרש של 1.4 דונמים, בקצה המערבי של רחוב יורדי הים, במרחק של 100 מטר בלבד מקו החוף שעל גבול תל אביב־יפו. הוא יכלול 200 חדרים, חזית מסחרית, ויתכן גם אפשרות להסב שתי קומות למגורים, שיכללו כ-20 דירות.

יורדי הים בת ים - גוגל מפות

בענף התיירות של בת ים, שנשען בעיקר על תיירות מתל אביב־יפו, מנסים כבר יותר מעשור לפתח מתחם בתי מלון על קו החוף בדרום־מערב העיר, סמוך לראשון לציון — ללא הצלחה. קרקע של 580 דונם נותרת ריקה ובתי מלון לא קמים.

נכון להיום יש רק כמה מלונות בבת ים. הניסיון האחרון שנעשה בעיר, פרויקט סאן, תקוע כבר זמן רב — ושני פילים לבנים ניצבים על חוף הים

בשנים האחרונות רכשו חברות נדל"ן גדולות שבעה מתחמים בייעוד למלונאות בגבול בת ים־ראשון לציון — ומנסות לקדם תוכניות בנייה. בין החברות: אפריקה ישראל מלונאות, רמי שבירו, חן ואיתי גינדי, דמרי ואיש העסקים עמוס מימון.

היוזמה הפעם של מימון, כבר קיבלה את אישור מוסדות התכנון באוקטובר האחרון, אך לאחר מכן הוגש ערר מצד יעל דורי, ראש מדור תכנון באדם טבע ודין, בשם הארגונים הסביבתיים.

הערר מתמקד בטענה כי התוכנית מהווה סכנה לחוף הים ולסביבה. דורי טוענת כי המגרש נמצא בראש מצוק כורכר, שעליו פעל בעבר מפעל סיד, וכי הבנייה עשויה לפגוע במרחב הציבורי ובזמינות החוף לתושבים. "היא תצמצם עוד יותר את רצועת החוף הצרה, תהווה מכשול בין העיר לים, ותמנע מהציבור גישה חופשית לחוף", ציינה דורי.

בנוסף, נטען כי יש להעביר את זכויות הבנייה לאזור אחר כדי למנוע את הנזקים הצפויים מהתוכנית. דורי הציעה כי ייעשו מאמצים לשמור על החוף כמרחב ציבורי, כפי שנעשה במקרים דומים אחרים, כגון בפרויקט הדולפינריום בתל אביב.

מנגד, בולחו"ף, הוועדה לשמירה על הסביבה החופית, טוענים כי התוכנית המקורית כללה מגדל בן 46 קומות, אך לאחר דיונים מקצועיים הוחלט להוריד את גובה הבניין ל-24 קומות ולשמור על שימוש מלונאי עיקרי. כמו כן, הוחלט להסיג את הבניין לכיוון החלק המזרחי של המגרש, כך שהחלק המערבי יישאר ציבורי ויתפרש על פני 10 דונמים. בנוסף, בולחו"ף טוענים כי ברחובות הסמוכים מתוכננת התחדשות עירונית, עם מגדלים שיתנשאו לגובה של 20-34 קומות, ולכן הטענה כי בניית המלון תפגע בנגישות לציבור אינה נכונה.

המחלוקות על פרויקט זה מעוררות שאלות רבות בנוגע לאיזון בין פיתוח עירוני ושמירה על המרחב הציבורי. כל העיניים כעת נשואות לוועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית לתכנון ובנייה, שצפויה להכריע בקרוב האם להמשיך עם התוכנית או להחזיר אותה לשולחן הדיונים.

התגלגלות הפרויקט:

האבולוציה של התוכנית ארוכה ומעניינת. בין השנים 2011-2019 קודמה תוכנית מפורטת למתחם "בור הסיד", אשר הציעה "הצרחת שטחים" בין שטח המתחם לשני מתחמים אחרים כך שהוא יוגדר לשימוש ציבורי בלבד. התוכנית אושרה ע"י הוועדה המקומית אך נדחתה ע"י הוועדה המחוזית.
ב-2021 הפרויקט עלה שוב בפני הוועדה המקומית של בת ים, שהחליטה להמליץ להפקיד את התוכנית. לפי הגרסה שהוגשה אז לעיון הוועדה המחוזית, כ-10 דונם משטח התוכנית סומנו ביעוד שצ"פ (שטח ציבורי פתוח), שכלל גם חניה תת קרקעית פרטית בהיקף של כ-6,000 מ"ר. שלושה דונם הוקצו לדרכים, וכ-1.5 דונם למגדל בן 46 קומות ובו 145 יח"ד, 180 חדרי מלון וקומת קרקע מסחרית.

בעקבות הערות הוועדה המחוזית הצטמצם גובה המגדל ל-24 קומות, ושבלב יותר מאוחר השתנה הייעוד רק למלונאות. טענת הוועדה היתה אז שלמרות שיש במקום תוכנית מתארית מאושרת המאפשרת בנייה למגורים, הרי שהיא אינה נכונה למקום זה. הוועדה כתבה כי היא "סבורה שמדובר על שטח נצפה ביותר, אשר מרביתו בתחום ה-100 מטר, קרי ממש בצמוד לים. שטח ערכי אשר ככל שבוחרים לאפשר בנייה בשטח זה, יש לוודא כי הוא פתוח לציבור הרחב להנאתו ותועלתו. איכויות ציבוריות כגון אלו בלב המטרופולין בלב המדינה הינן מצומצמות ואין לקבוע כי שטח זה יהיה מיועד למתי מעט אלא פתוח להנאת הציבור".


 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה