חוק עבודת נשים, שנחקק בישראל בשנת 1954, מייצג אבן דרך מרכזית במאבק להבטחת שוויון מגדרי בשוק העבודה ולהגנה על זכויותיהן של נשים במעגל העבודה. החוק משלב עקרונות של שוויון, הגנה ותמיכה, והוא נועד להתמודד עם אתגרים ייחודיים הנוגעים לנשים, במיוחד סביב נושאים כמו הריון, לידה, וחיי משפחה.
במאמר זה נעסוק בכמה סוגיות מרכזיות בהם עוסק חוק עבודת נשים.
הריון ולידה
הגבלת פיטורים במהלך ההריון ואחריו
אחד מעקרונות המפתח המפורטים בחוק הוא ההגנה המוענקת לנשים בתקופת ההריון, חופשת הלידה והשיבה לעבודה לאחר מכן. כך, קיים איסור על מעסיקים לפטר עובדת בהריון ללא היתר ממשרד העבודה, כאשר הרציונל מאחורי סעיף זה נועד למנוע אפליה (אי קבלה לעבודה, אי קידום וכד') ולשמור על יציבות תעסוקתית בזמן רגיש זה.
חופשת לידה
חופשת הלידה נועדה לאפשר לאם להתאושש מהלידה ולהתמקד בטיפול בילד. במקביל, החוק מציע גמישות מסוימת, כך שניתן לקצר את החופשה או להתאימה לצרכים האישיים של העובדת.
משך חופשת הלידה, יציאה וחזרה לעבודה
כל עובדת (ללא תלות במשך העבודה) רשאית לצאת לחופשה בתשלום החל משבע שבועות לפני יום הלידה המשוער. הדין בישראל מבטיח לעובדת שעבדה אצל אותו מעסיק/ מקום עבודה במשך 12 חודשים לפחות ברצף, לקבל חופשת לידה בת 26 שבועות. עובדת שעבדה פחות מתוקפה זו (12 חודשים) באותו מקום עבודה או למען אותו מעסיק זכאית לחופשת לידה של 15 שבועות.
מעבר לכך כל עובדת רשאית לקחת חופשה ללא תשלום (חל"ת) בתום חופשת הלידה. אורכה של החופשה ללא תשלום הנ"ל, תימשך רבע מתקופת עבודתה אצל אותו מעסיק/ מקום עבודה עד שנה מיום הלידה. במהלך חופשה זו ובמשך 60 יום לאחר סיומה, אסור למעסיק לפטר את העובדת ללא היתר מיוחד.
שינויים מותאמים אישית בחופשת לידה
העובדת רשאית לקצר את חופשת הלידה ל-15 שבועות. כמו כן , יש בנסיבות מסוימות אפשרות להארכת החופשה, לדוגמא - עובדת שילדה בלידה אחת יותר מילד אחד, זכאית להאריך את תקופת הלידה וההורות בשלושה שבועות נוספים עבור כל ילד נוסף שילדה באותה לידה, החל בילד השני. מעבר לכך, גם האב יכול לקחת חופשת לידה, ולחלוק אותה עם האם.
זכויות נוספות בזמן חופשת הלידה
עובדת (או עובד) ממשיכים לצבור את כל הזכויות הסוציאליות המוקנות לפי ותק במהלך חופשת הלידה. יתר על כן, חל איסור על המעסיק להעסיק את העובדת בזמן החופשה, גם במקרים בהם היא ביקשה מרצונה החופשי לעבוד.
בריאות ומשפחה
עבודות מסוכנות
בסעיף הראשון שלו, חוק עבודת נשים אוסר ומגביל עבודת נשים בתהליכי יצור או במקומות עבודה העלולים לפגוע בבריאות האישה או בפוריותה.
זכאות להיעדרות לצורכי בריאות ומשפחה
מעבר לחופשת לידה, הדין בישראל מעניק לעובדות זכות להיעדר לצורך טיפולים רפואיים, שמירת הריון, ואף טיפולי פוריות. בכך הוא מבטיח כי נשים תוכלנה לדאוג לבריאותן ולבריאות משפחתן מבלי לחשוש לאובדן מקום עבודתן.
הרחבת ההגנה גם להורים אחרים
בעשור האחרון חלו שינויים משמעותיים בחוק, שהרחיבו את תחולתו גם על הורים מאמצים, הורים מיועדים ואפילו משפחות אומנה. תיקונים אלה משקפים את הצורך להכיר במגוון הרחב של מבני משפחה ולקדם שוויון בחלוקת האחריות ההורית (כגון החלוקה בחופשת לידה בין האם לאב - כפי שצוין לעיל).
חשיבותו של הייעוץ המשפטי
בעוד שהחוק מגן על העובדות ומעניק להן כלים להתמודד עם אתגרים תעסוקתיים, בפועל נדרשת לעיתים התערבות מקצועית על מנת לוודא אכיפת זכויות באמצעות פנייה אל עורך דין מתמחה בדיני עבודה, בעלי הבנה מעמיקה של זכויות העובדת וניסיון במימושן.
במידה ואת נדרשת לייעוץ משפטי מסוג זה, פני כבר היום לעו"ד אסף מסדה לקבלת ליווי מקצועי ואישי.
אסף מסדה - משרד עורכי דין
כתובת: דרך בגין 65, תל אביב
טלפון: 03-7941080
מייל: [email protected]
אתר: masada-law.co.il